Alternativa moderna, sanatoasa, ecologica si economica la scutecele de unica folosinta

sâmbătă, 7 ianuarie 2012

De ce alegem scutecele lavabile - motive reale si false

De ce alegem scutecele lavabile

MOTIVE REALE

Aspectul sanatatii. Din punctul meu de vedere, acesta este cel mai important motiv dintre toate pentru care o mamica alege sa foloseasca scutecele textile pentru bebelusul ei. Stim ca scutecele de unica folosinta, prin chimicalele pe care le contin si expunerea timp indelungat la ele, pot cauza o multime de probleme: de la eczeme de tot felul (infectii cu Candida, alergii, dermatite) pana la infertilitate si cancer pe termen lung.

Aspectul igienic. Este mult mai igienic sa imbracam copilul in materiale naturale, sa-l schimbam mai des si sa-l spalam de fiecare data cand s-a udat, decat sa-l "uitam" ore in sir intr-un scutec de unica folosinta (imbibat de chimicale), avand certitudinea ca este "uscat", sa-l stergem cu servetele umede si sa-l tratam cu diferite creme pentru iritatii.

Aspectul economic. Putem incepe folosirea scutecelor textile chiar de la nastere. Se incepe cu dimensiunea mini (3 - 8 kg) sau cu scutecele prefold, apoi se poate trece la marimea unica. 18-20-25 de scutece va pot ajunge de la nastere si pana la trecerea la olita. In plus, le puteti utiliza si la urmatorii copii sau le puteti da nepoteilor/verisorilor. Chiar daca mamicile afla de scutecele textile (de la alte mamici) cand copilasii lor sunt deja marisori (10 luni / 1 an sau chiar la al doilea copil) si pana iau decizia de a face o schimbare mai trece ceva timp, economia tot se cunoaste. Pe ansamblu scutecele textile costa mai putin decat cele de unica folosinta, mai ales daca se aleg pachetele cu reducere sau scutecele handmade. Singura diferenta este ca folosirea primelor necesita o investitie initiala mai mare, pe cand "pampersii" sunt cumparati pe masura ce sunt folositi.

PSEUDOMOTIVE

Aspectul ecologic. Peste 20 bilioane de scutece sunt aruncate in fiecare an. Aceasta cantitate poate umple o groapa de marimea unui stadion si adanca de 5 kilometri.
Cu totii ne dorim un mediu curat, sanatos, nepoluat. Totusi, de multe ori, comoditatea ne impiedica sa facem ceva efectiv. Acest aspect, cel ecologic, cred ca este doar invocat, insa de prea putine ori un motiv real pentru a alege ceva diferit, mai ales in cazul scutecelor textile care necesita depunerea unui efort suplimentar (se aduna murdare si trebuie spalate).


De ce NU alegem scutecele lavabile 

MOTIVE REALE

Comoditatea noastra (usurinta folosirii). Este principalul motiv pentru care folosim scutecele de unica folosinta ("pampersii"). Ne este mult mai comod sa scoatem scutecul de pe copil si sa-l aruncam pur si simplu, decat sa trebuiasca sa-l clatim, sa-i suportam mirosul, sa-l spalam, sa-l uscam si sa-l "asamblam" la loc pentru a putea fi folosit din nou.

Comoditatea copilului. Datorita cristalelor continute de "pampersi" acestia pot retine pana la 10 pipi. Datorita aceleiasi substante (SAP) copilul nu se simte ud. Hainutele raman uscate. "Pernuta" moale amortizeaza cazaturile.
Totodata insa, datorita acestor lucruri, in ultimii 10 ani varsta medie la care copiii trec la olita a crescut la 3 ani!

MOTIVE FALSE

Sunt mai greu de folosit. Da, daca le comparam cu "pampersii" de azi, NU daca le comparam cu pelincile cu care am crescut noi si mii de generatii inaintea noastra. Sa nu uitam ca astazi vorbim de scutece textile moderne, cu strat impermeabil, cu materiale foarte bune absorbante sau care nu tin pielea uda, ca avem masini de spalat care fac aproape toata treaba, detergenti performanti si apa calda. Sa nu ne plangem atata pentru putinul disconfort creat doar de aruncarea in toaleta a "solidelor" si de clatirea usoara a unor inserturi, sau de necesitatea schimbarii relativ mai dese a copilului. Sa avem in minte binele pe care il facem copilului nostru prin ne-expunerea la chimicale si atunci totul va parea mult mai usor si mai motivant!

2 comentarii:

  1. interesanta postarea, ma gandesc sa cumpar si eu, dar ca sa fiu sincera pretul e cam mare,avand in vedere ca tre sa cumperi cateva.Eventual am sa folosesc in paralel pana ne obisnuim.Argumetele pro sunt foarte importanta, respingerea lor cred ca ar tine doar de lipsa interesului.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Exista si variante mai ieftine, eu am cumparat scutece similare calitativ si la 45 lei/buc si la 90 lei/buc. Desigur poti incepe doar cu cateva (3-5 bucati) urmand ca apoi sa mai iei. Si pe cele de unica folosinta se duc chiar mai multi bani. Eu cand vedeam cum se duce pachet dupa pachet ma enervam. Acum imi face placere stiind ca le spal si le strang curate de pe sarma si le pun iarasi frumos in dulap. :) 20 de scutece sunt super-suficiente x 45 lei = 900lei, si le folosesti 2-3 ani sau chiar si la urmatorul copil. Chiar si in varianta scumpa tot iesi in avantaj fata de "pampersi". Mult succes la scutecit!!! ;)

      Ștergere