Alternativa moderna, sanatoasa, ecologica si economica la scutecele de unica folosinta

joi, 26 iulie 2012

Scutece pentru nou-nascuti

La rugamintea unei bune prietene care trebuie sa nasca si care vrea sa foloseasca scutece textile, iata cateva "recomandari" in ce priveste scutecele pentru nou nascuti (ce lucruri consider eu ca sunt utile).
La inceput bebelusul va trebui schimbat destul de des. Cel mai probabil va face ceva la trezire si dupa ce a mancat. De aceea sunt utile multe schimburi, in primele 2 luni cele mai practice fiind prefoldurile + protectie (varianta 1). Treptat, sau chiar de la inceput, se poate trece la varianta 2 - scutecele cu buzunar (sau 3 - AIO - pentru cine prefera acest sistem). Varianta 4 - scutec fitted + protectie este utila noaptea, mai tarziu cand bebelusul mai creste.
Varianta 1
- Chiloteii de protectie - eu am 6 buc (Flip, Imse Vimse, 2 Gro Via, Blueberry si G Diaper), sunt foarte utili de folosit cu prefolduri inauntru sau cu alte inserturi. Daca nu s-au murdarit se schimba doar prefoldul/insertul. Pe viitor vor putea fi folositi cu scutece fitted, insa la nou nascuti nu e cazul.
- Prefolduri - am un set de 6 buc (Bummis din bumbac organic), sunt moi, se spala bine si nu raman patate, absorb bine. Pot fi impaturite in 3 sau chiar in 4 daca chilotelul este mai ingust, cum e cazul la GroVia. Ulterior pot fi utilizate drept inserturi suplimentare si in scutecele cu buzunar.
- Alte inserturi - (eu am 5 din microfibra de la Wonderoos, 1 Flip, 1 Bumgenius, 2 din bambus, 1 de bumbac, ceva de finet... vreo 12 buc in total)
- Hartie de protectie pentru bebelusii alaptati exclusiv, protejeaza pielea de umezeala si scutecul de murdarie. Este foarte utila!
Pe ansamblu aceasta varianta este destul de costisitoare si utila doar in primele luni de viata cand bebelusul nu se misca foarte mult. Pe masura ce creste si invata sa se intoarca de pe o parte pe alta si sa faca diferite alte miscari, prefoldul poate aluneca in interiorul chilotelului de protectie, iar mai tarziu nici copilul nu va mai sta pana ii potrivim toate ca sa stea bine.

Varianta 2
- Scutecele cu buzunar - merg bine noaptea sau in perioadele cand nu face kk la fiecare supt :) De asemenea se aseaza mai bine si sunt mai aspectuoase. Pot fi luate cu incredere la plimbarile pe afara. Cu cat creste (dupa 2 luni), cu atat vor deveni prima alegere pt usurinta in folosire. Nu necesita neaparat hartie de protectie. Capacitatea de absorbtie este mai mare. Investitia este pe termen lung, vor fi scutecele cele mai folosite. Pot fi folosite si exclusiv, pe toata durata scutecelii, doar ca in primele luni poate parea ca e nevoie de foarte multe. De fapt, 15-20 buc sunt suficiente. La inceput vor fi schimbate si spalate mai des, iar pe masura ce copilul creste si foloseste mai putine scutece pe zi, scutecitul devine mult mai relaxant, putandu-le spala si la 2-3 zile. :)

Varianta 3
- Scutece AIO (all-in-one)/SIO (snap-in-one) - doar daca mamica le prefera, insa la aceasta varsta mai "eficiente" sunt prefoldurile + protectie. La AIO/SIO trebuie sa speli cu totul, nu poti schimba doar inserturile pt ca in general nu ai altele de rezerva (in cazul snap-in-one). Timpul de uscare este mai lung decat la scutecele cu buzunar unde exteriorul se usuca repede si in caz ca inserturile inca nu s-au uscat putem folosi altele suplimentare.

Varianta 4
- Scutece fitted + chilotel de protectie - mai tarziu, pentru cand bebe este mai marisor. Eu aveam 2-3 fitted si le foloseam doar noaptea, pentru capacitatea mai mare de absorbtie.

In concluzie, cu cat mai multe variante / schimburi cu atat mai bine! :)
PS: Numarul de scutece necesar depinde de cat de des le uda/murdareste bebe si de intervalul la care sunt spalate. Insa intotdeauna este bine de avut o rezerva.

Un comentariu:

  1. Super articol!
    Multumim Luci!
    Eu folosesc scuteceala textile full-time de la 3 saptamani pentru bebe mic, si cel mai ok este varianta 1 expusa de tine. Varianta 4 o folosesc noapte, avand scutece fitted din bambus care au capacitate de absorbtie mai mare. Mai folosesc noaptea si scutecele cu buzunar, cele mai prietenoase cu noi sunt Wonderoos. Oricum deocamdata (bebe are azi o luna), folosim cel mai mult varianta 1. Eu am un set econobum (12 prefolduri si 2 chilotei de protectie)+ un chilotel de protectie Imse Vimse, cateva pelincute pe care le folosesc cu niste inserturi de microfibra si de bambus.
    A inceput sa-mi placa si mai mult scuteceala textila, chiar daca folosesc scutece la 2 bebei(un copil si un bebe) consecutiv.

    RăspundețiȘtergere