Alternativa moderna, sanatoasa, ecologica si economica la scutecele de unica folosinta

marți, 3 aprilie 2012

Scutece textile vs pelinci

Scutece textile = pelinci???
De multe ori, in mintea celor care inca nu au avut ocazia sa vada cum arata scutecele textile moderne apare aceasta confuzie. Chiar si sintagma scutece textile poate parea un pleonasm, din moment ce scutec inseamna (conf. DEX) bucată de tesatura folosita pentru infasarea sugarilor; pelinca, iar scutecelor de unica folosinta li se spune (impropriu) pampersi, tocmai pentru a le diferentia de scutecele traditionale.

Intr-adevar, pare bizar ca in timpurile noastre, cand si in acest domeniu s-a progresat atat de mult, sa mai vorbim de pelinci. De ce sa ne intoarcem la vremea bunicilor, la oala clocotita in care se fierbeau rufele, la funduletele "oparite" ale copilasilor (eritem fesier) sau la chinuitorul antrenament la olita ce incepea de la cateva luni sau imediat ce copilasul putea sta in fundulet?
Pai NU facem asta, deoarece nu despre pelinci este vorba! Scutecele textile moderne sunt cu totul altceva!

- In primul rand se numesc tot scutece pentru ca nu avem alt cuvant. Poate daca s-ar numi "chilotei absorbanti pentru bebelusi" ar fi mai aproape de adevar si ar genera mai putina confuzie. Se numesc scutece textile / lavabile / refolosibile tocmai pentru a se diferentia de scutecele de unica folosinta, asa zisii pampersi, care se arunca.

- In zilele noastre nu mai fierbem rufele deoarece avem masini de spalat performante si detergenti speciali care scot petele, previn alergiile sau sunt blanzi cu mediul.

- Chiar si in pelincile traditionale, funduletul copilasului nu se "oparea" de la materialul cu care era infasat, ci de la contactul prelungit cu umezeala si de la igiena precara. Totusi o mamica grijulie nu ajunge in aceste situatii. Iar scutecele textile sunt confectionate cu materiale care tin departe umezeala de pielea bebelusului, in stratul absorbant. Schimband copilasul la timp si spalandu-l cu apa calda si sapun bland nu vom avea nici o problema si nici nu va fi nevoie de produse de ingrijire suplimentare (creme pentru eritem, ulei sau talc).

- Scutecele textile moderne sunt concepute pentru a ne usura viata. Sunt prevazute cu material impermeabil la exterior, astfel incat putem iesi afara, la plimbare, fara grija udarii hainutelor prea repede. De aceea nici antrenamentul la olita nu e musai sa inceapa foarte devreme, mai inainte ca copilul sa fie fiziologic pregatit (acest lucru petrecandu-se dupa 18 luni). In plus, pentru ca si in acest antrenament lucrurile sa decurga usor, exista scutece in care copilul poate constientiza senzatia de ud, precum si chilotei speciali de tranzitie, care contin o parte impermeabila pentru a evita accidentele prea mari.

In concluzie: nu este nimic in neregula cu pelincile!
- Pot fi spalate eficient.
- Schimbate la timp nu produc eritem, iar datorita chiloteilor de protectie din material impermeabil (protectie de scutec) pot fi folosite si astazi cu succes pana cand copilul este pregatit sa faca la olita.
- Se gasesc si sub denumirea de "prefolduri", pot fi din diferite materiale (bumbac, bambus, canepa), se pot impaturi in diverse moduri sau pot fi prinse cu snappy.
- Ele reprezinta doar o varianta din larga gama a scutecelor textile existente in prezent si sunt folosite cu succes alaturi de scutecele cu buzunar, cele all-in-one / snap-in-one sau cele fitted.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu