Alternativa moderna, sanatoasa, ecologica si economica la scutecele de unica folosinta

miercuri, 4 ianuarie 2012

Ce sunt scutecele textile - ghid pentru incepatori

Mi-am dat seama ca, in ceea ce priveste scutecele textile, multe aspecte nu se cunosc, parintii sunt oarecum derutati, iar multitudinea de scutece existente ii incurca si mai tare.
Recunosc ca eu am fost foarte entuziasmata cand m-am hotarat sa trecem la folosirea acestor scutece, astfel incat am comandat aproape din fiecare model existent pentru a ma lamuri care este cel mai bun. Pe masura ce am inceput utilizarea lor, am descoperit si avantajele si dezavantajele fiecarui tip de scutec. Intr-un articol anterior am vorbit cate ceva despre ele.

Pentru a face putina lumina pentru cei care aud prima data de astfel de scutece, trebuie sa mentionez ca exista cateva tipuri distincte:
1. scutecul cu buzunar
2. scutecul AIO (all in one)
3. scutecul numit "fitted", care necesita protectie separata (aceasta poate fi din PUL sau lana)
4. scutecul prefold, care, de asemenea, necesita protectie separata (din PUL sau lana)

Sa le luam pe rand:
1. Scutecul cu buzunar
Il recomand din toate punctele de vedere, in toate situatiile. Este cel mai usor de folsit. Exista intr-o multitudine de marci si modele.
Consta dintr-o parte impermeabila la exterior si pufoasa la interior (fleece), iar printr-o deschizatura (buzunar) se introduce intre cele doua materiale un insert, adica un material absorbant. Copilul nu se irita deoarece nu intra in contact direct cu materialul ud, cel pufos protejandu-l de umezeala. Se poate folosi atat pe timpul zilei, acasa si la iesirile in oras, cat si pe timpul noptii, eventual cu un insert aditional. Se spala foarte usor, materialul fleece nu ramane patat. Inserturile pot fi din diferite materiale (bumbac, bambus, microfibra).

2. Scutecul AIO (all in one) sau SIO (snap in one)
Consta dintr-o parte impermeabila (protectia), de care este cusut sau pe care se prind cu capse inserturile. Pielea copilului intra in contact direct cu materialul absorbant (ud), ceea ce poate cauza iritatii daca nu este schimbat rapid. Uneori inserturile au si un strat ce tine umezeala la distanta. Exista in variante cu inserturi din bumbac, bambus sau microfibra.

3. Scutecul "fitted"
Poate fi din bumbac, canepa sau alte materiale absorbante, de obicei contine si un insert suplimentar, se prinde cu capse sau scai. Necesita protectie separata (care poate fi din PUL sau lana). In casa poate fi purtat si fara protectie, pentru a observa de exemplu cat de des se uda copilul. La fel ca si la scutecul AIO, pielea copilului intra in contact direct cu materialul absorbant (ud), ceea ce poate cauza iritatii daca nu este schimbat rapid.

4. Scutecul prefold
Este vorba de o bucata de material care se impatureste in doua sau in trei si poate fi folosit ca insert sau se poate impaturi intr-un mod anume pe copil, in genul pelincilor de demult. Materialele existente astazi sunt insa mult mai absorbante, ceea ce face lucrurile mai usoare. Se poate prinde cu o agatatoare (Snappy). De asemenea, necesita protectie separata (din PUL sau lana).

5. Protectia de scutec
Poate fi impermeabila, din material PUL, sau pantalonas din lana. Lana are o proprietate excelenta de a retine umezeala. Avantajul lanii este ca pielea copilului este mai aerisita. Pantalonasii sunt mai potriviti pentru casa si nu merg purtati cu body. Nu necesita spalare dupa fiecare purtare, doar se pun la uscat/aerisit. Din cand in cand necesita tratament cu lanolina.

6. Scutecul de inot
Este un scutec distinct. Se foloseste la piscina sau la mare, pentru a retine eventualele materii solide. Partea interioara este din PUL, deci este impermeabil, iar exteriorul din materialul folosit in mod obisnuit la costumele de baie. Uneori la interior este captusit cu bumbac si poate contine si un absorbant.

7. Chiloteii de antrenament la olita
Sunt din bumbac, atat la interior, cat si la exterior, intre cele doua straturi existand insa si o parte impermeabila, insa nu pe toata suprafata chilotelului. In consecinta umezeala poate trece mai ales pe la elasticul de la picioruse care este lejer, copilul putand constientiza ca s-a udat.

8. Accesorii
Am mentionat deja de Snappy - o agatatoare ce se poate folosi in locul acelor de siguranta.
Hartia de protectie - este utila in cazul materiilor solide. Se arunca cu tot cu continut in toaleta. Daca este doar uda se poate spala si refolosi de cateva ori.
Liner-ul stay dry - un material pufos care se poate pune peste scutecul "fitted", AIO sau prefold, pentru a tine la distanta umezeala. Totusi nu acopera scutecul in totalitate, iar copilul tot se poate irita, de exemplu la elasticele de la picioruse. Am vazut si liner din matase insa nu l-am testat.

Sper ca am reusit sa clarific putin lucrurile. Pentru mai multe informatii puteti vedea si celelalte articole pe tema scutecelor textile.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu