Alternativa moderna, sanatoasa, ecologica si economica la scutecele de unica folosinta

miercuri, 4 ianuarie 2012

Spalarea si intretinerea scutecelor textile

Se pare ca exista cateva reguli pentru a avea mereu scutece curate si in buna stare.

DEPOZITAREA
- De cand scoatem scutecul de pe copil si pana ce il spalam, este bine sa-l clatim si sa-l depozitam umed.
- Clatirea este esentiala, atat pentru eficientizarea procesului de spalare, cat si pentru evitarea fixarii petelor pe scutec.
- Clatirea cea mai eficienta se face cu apa calduta (nu calda, nici rece).

SPALAREA
- In cazul in care nu clatim scutecele inainte de a le baga la masina, se recomanda un program cu prespalare (cu apa calduta, fara detergent) inaintea spalarii propriu-zise.
- Pentru rezultate optime alegeti un program lung si o clatire suplimentara la final.

- Este bine ca masina de spalat sa nu fie prea incarcata de rufe pentru ca acestea sa aiba loc sa se miste.

- Se recomanda folosirea unei cantitati minime de detergent, pentru a evita imbacsirea fibrelor in cazul unei clatiri insuficiente.
- De asemenea, se recomanda un detergent alcalin, cu surfactanti nonionici.
- Din cauza apei tratate de la robinet, se recomanda evitarea folosirii nucilor de sapun, desi eu le-am folosit cu succes si chiar scoate mirosurile foarte bine!

- Nu se va folosi balsam de rufe!

- Nu se folosesc inalbitori pe baza de clor! Clorul poate dauna tesaturilor si materialelor impermeabile, (precum si mediului si sanatatii), iar in combinatie cu urina va genera un miros de amoniac.
- Se pot folosi inalbitori pe baza de de oxigen activ. In acest caz, apa trebuie sa fie fierbinte si sa actioneze cel putin 10 minute.

- Temperatura de spalare poate fi intre 40-60 de grade. Cu cat este mai ridicata cu atat eficienta spalarii (a detergentului) creste. Totusi cititi etichetele si vedeti limitele de temperatura de pe fiecare articol.

- Calitatea apei este foarte importanta. In majoritatea cazurilor avem de-a face cu apa dura, ceea ce nu faciliteaza procesul de spalare. Se recomanda folosirea produselor anticalcar.

- Clatirea cu otet la finalul spalarii (se poate pune in locasul pentru balsam) ajuta la dizolvarea ultimelor resturi de detergent din fibre. Unii producatori totusi nu recomanda otetul.
- Pentru rezultate optime, la clatire se va folosi apa calduta.

- Datorita acestor cerinte speciale, este bine sa spalam scutecele separat de rufele obisnuite, sau doar impreuna cu rufe similare.

- Nu uitati sa prindeti scaiul scutecelor in locul special, pentru a evita agatarea altor materiale!

USCAREA
- Majoritatea scutecelor se pot usca si in masina de uscat (uscator), insa nu chiar toate. Cititi cu atentie simbolurile de pe etichetele fiecarui scutec. Unele protectii de scutec din material PUL nu permit acest lucru.
- De asemenea, tot in cazul materialului PUL nu se recomanda uscarea in soare direct si nici pe calorifer.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu