Alternativa moderna, sanatoasa, ecologica si economica la scutecele de unica folosinta

miercuri, 4 ianuarie 2012

Inconveniente in folosirea scutecelor textile

In zilele noastre, cand ne-am obisnuit cu foarte multe comoditati, ni se pare foarte greu sa facem ceva in plus daca avem si posibilitatea de a nu face acel lucru.
In cazul scutecelor, evident este mai comod sa folosim scutece de unica folosinta pe care pur si simplu sa le aruncam, decat scutece textile care necesita spalare.
Din pacate, tindem sa ne facem alegerile dupa acest singur criteriu al comoditatii, insa la o analiza mai atenta putem descoperi mult mai multe avantaje in folosirea scutecelor textile in comparatie cu "dezavantajul" spalarii lor.
Si nu in ultimul rand trebuie sa gandim aceste avantaje si dezavantaje raportandu-ne la copilul care le poarta si nu raportandu-ne la comoditatea noastra.

Daca suntem dispusi, pentru sanatatea copiilor nostri, sa facem "ceva" in plus, iata cateva din asa-zisele probleme / dezavantaje / inconveniente in folosirea scutecelor textile (prezentate in ordine alfabetica) si modul cum le putem rezolva:

1. Excursiile
- In cazul in care suntem plecati de acasa putem folosi scutece bio de unica folosinta pentru evitarea spalatului sau adunarii scutecelor murdare. Chiar daca sunt mai scumpe, nu vom folosi chiar foarte multe.
- Daca avem posibilitatea sa spalam (la bunici de exemplu) putem lua cu noi acele scutece textile din materiale care se usuca cel mai usor, cu inserturi de mici dimensiuni daca le spalam manual.

2. Mirosul (pana le spalam)
- Il putem evita prin depozitarea scutecelor intr-o galeata (cu capac) sau in saculetii speciali, unde putem picura cateva picaturi de ulei de tea tree care are si efect antiseptic.
- O alta metoda este spalarea (clatirea) lor manuala imediata si pastrarea lor umeda pana le spalam la masina de spalat .

3. Mirosul dupa spalare
- Se datoreaza spalarii inadecvate, cu prea mult detergent. Se recomanda inca o spalare fara detergent sau cu foarte putin detergent, la un ciclu lung, cu prespalare, la temperatura ridicata (60 de grade) si adaugarea de otet la clatire (50 ml) pentru dizolvarea resturilor de detergent.

4. Petele
- Cel mai bine ies la soare. De asemenea se mai poate folosi inalbitor pe baza de oxigen activ (in nici un caz pe baza de clor) sau bicarbonat.
- De asemenea exista si diferite sapunuri speciale pentru scoaterea petelor (daca aflati de unul care sa scoata petele de fructe de pe hainute spuneti-mi si mie) :)
- Utila este si folosirea hartiei de protectie (unele sunt special facute pt bebelusii alaptati la care scaunul este mai moale).
- Inca o metoda pentru evitarea patarii scutecelor este clatirea lor imediat dupa utilizare.

5. Schimbatul des
- Intr-adevar, scutecele textile trebuie schimbate mai des, cam la 2-3 ore. De aceea este necesar sa folosim haine potrivite pentru a nu chinui copilul prea mult la imbracat si dezbracat.
- Un insert suplimentar poate mari perioada dintre schimbari.
- De asemenea, diferitele tipuri de material au capacitati de absorbtie diferite.

6. Scurgerile
- Constientizarea faptului ca in cazul acestor scutece copilul se poate uda ne poate duce la o atitudine mai buna fata de ele.
- Este important sa folosim marimea potrivita de scutec, deoarece prea larg sau prea stramt (sau un body prea strans) poate duce la scurgeri. Se recomanda folosirea de body cu o marime mai mare.
- Schimbarea mai deasa a scutecului sau marirea puterii de absorbtie prin utilizarea unui insert suplimentar (eventual din bambus) poate fi solutia daca gasim scutecul ud complet.
- Trebuie sa avem in vedere si intretinerea corespunzatoare a scutecelor, deoarece detergentul in exces, clatit insuficient poate scadea puterea de absorbtie a materialelor sau chiar le poate deteriora.
- Pe timpul noptii putem folosi pantalonasii de protectie din lana.

7. Spalarea
- Pare a fi un efort in plus, insa oricum spalam si alte rufe, asadar cateva in plus sau in minus nu prea conteaza. Putem spala scutecele manual, imediat dupa utilizare, separat la masina (cu mai putin detergent), sau impreuna cu celelalte rufe.

8. Timpul de uscare
- Poate fi un inconvenient cand avem prea putine scutece sau in ideea ca trebuie sa avem un stoc suficient de scutece pentru a acoperi intervalul ocupat cu spalarea si uscarea lor.
- O solutie poate fi masina de uscat rufe (am inteles ca este cu adevarat practica!) sau folosirea mai mult a scutecelor cu buzunar (sau a protectiilor de scutec) cu inserturi din microfibra sau alte materiale care se usuca usor si evitarea scutecelor din bambus, canepa sau bumbac gros care se usuca mai greu.

9. Volumul mai mare pe sub hainute
- Poate fi rezolvat folosind hainute potrivite, mai largute.
- De asemenea, scutecele pe marimi se aseaza mai bine datorita croiului, decat cele one-size reglabile prin capse.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu